Ovikellon/koputuksen ääni

Ovikellon tai koputuksen äänelle haukkuminen on haastava tilanne huomattavan monelle koiralle. Joskus syynä voi olla innostuminen, joskus ahdistus tai turhautuminen.

Vastaehdollistamisen kautta koira oppii uuden merkityksen ovikellolle tai koputukselle, jolloin tilalle muodostuu myös uusi käyttäytymismalli. Erityisen hyödyllistä tämä on, jos koiraa ahdistaa ovikellon ääni tai vieraiden saapuminen, mutta vastaehdollistamisesta voi myös olla hyötyä muista syistä ovikellolle haukkuville koirille.

Sillä välin kun uutta mielleyhtymää harjoitellaan, kannattaa varmistaa, että ovikelloa ei soiteta tai oveen koputeta myöskään muina aikoina. Tarkoituksena olisi, että tilanteet ovat aina riittävän helppoja, sillä koira ole vielä valmis aitoihin tilanteisiin. Voit esimerkiksi ottaa ovikellon väliaikaisesti pois käytöstä ja pyytää vierailijoita vaikka soittamaan puhelimella ollessaan ulkona. Koira oppii todennäköisesti jossain vaiheessa reagoimaan puhelimen ääneen ovikellon sijaan, mutta tällä välin voidaan harjoitella ovikellon ääntä, kunnes se sujuu niin hyvin että ovikello voidaan taas ottaa käyttöön.

Videossa käytän esimerkkinä oveen koputtamista, mutta sama idea toimii myös silloin, kun käytössä on ovikello. Samaa vastaehdollistamisen periaatetta voidaan myös käyttää muihinkin ääniin, kuten ilotulitukseen, koirien haukkumiseen tai vaikka lasten ääniin.

On tärkeää, että koira ei osoita merkkejä ahdistumisesta silloin, kun harjoitellaan, eli varmista että ääni on mahdollisimman hiljainen ensimmäisllä kerroilla; niin, että se hädin tuskin kuuluu. Jos koira vaikuttaa vähänkin stressaantuneelta tai alkaa esim. haukkua, hiljennä äänenvoimakkuutta.

Erityisen hyvin koira oppii yhdistämään äänen herkkuihin, jos koputusten/ovikellon soiton välissä on jonkin verran taukoa. Jos koputuksen ääniä kuuluu jatkuvalla toistolla ja koiralle annetaan namia toisensa perään, äänet muuttuvat vain taustameluksi. Mitä selkeämmin namia tulee aina vain ja ainoastaan äänen jälkeen, sitä kirkkaammaksi mielleyhtymä muuttuu koiran näkökulmasta. Koita siis valita äänityksiä, joissa on vähän taukoa äänien välissä, tai pysäytä nauhoitus ja toista uudelleen pienen tauon kuluttua.

Kuten edellisessäkin videossa, myös tässä toistoja on tärkeää tehdä huomattavasti enemmän, kuin mitä videolla näytetään. Vaikeustasoa ei kannata nostaa liian nopeasti. Esimerkiksi äänenvoimakkuuden nostaminen kannattaa tehdä hyvin vähän kerrallaan; yhden harjoituskerran aikana voidaan nostaa voimakkuutta vain pikkuisen.

En tässä esimerkissä käytä naksutinta tai muuta merkkiääntä, sillä koira oppii nopeasti koputuksen äänen merkitsevän herkkuja. Koputus siis muuttuu merkitykseltään samankaltaiseksi kuin naksutin; koira tietää, että se saa pian namin. Voit kuitenkin halutessasi käyttää myös naksutinta tai muuta merkkiääntä ilmoittamaan herkun tulosta. Tällöin on tärkeää, että merkkiääni tulee vasta koputuksen jälkeen.

Ennen tätä harjoitusta voi olla hyvä opettaa koira odottamaan namien saamista esimerkiksi rauhoittumisharjoituksen avulla. Muuten se saattaa turhautua, kun se ei ymmärrä mistä hyvästä se saa namia harjoituksen aikana.

Kun videossa näytetyt vaiheet onnistuvat, on tietysti myös harjoiteltava tilanteita, joissa koira ei osaa odottaa koputuksen ääntä.

Jos koirasi on arka tai pelokas, on paljon muutakin, mitä voit tehdä koirasi auttamiseksi:

  • Mitä paremmin ymmärrät koiran hienovaraista elekieltä ja käyttäytymistä, sitä paremmin pystyt varmistamaan, että tilanteet eivät ahdista koiraa
  • Ymmärtämällä, miten koiran stressi toimii ja miten sitä voi vähentää, voit tarjota koiralle paremmat oppimisen mahdollisuudet
  • Opettamalla koiralle rauhoittumista erilaisten harjoitusten avulla voit auttaa koiraa pysymään rennompana eri tilanteissa
  • Ymmärtämällä, miten ongelmakäytöstä kannattaa lähteä ratkomaan, saat muokattua koiran elämää kokonaisvaltaisemmin
  • Lisäämällä omaehtoisuutta käsittelytilanteisiin voit luoda aiemmin ahdistavista kokemuksista positiivisia
  • Vahvistamalla koirasi ja sinun välistä suhdetta autat koiraa pärjäämään erilaisissa tilanteissa
  • Oppimalla lisää koiran lajityypillisestä käyttäytymisestä voit tarjota koiralle enemmän positiivisia kokemuksia ja vähentää sen stressiä
  • Ymmärtämällä koiran oppimista paremmin voit tehostaa koulutustasi ja saada enemmän aikaan
  • Kun saat selville, millä eri tavoin koiran itsevarmuutta voidaan kasvattaa, saat entistä enemmän työkaluja koiran auttamiseen

Jokaisesta ylempänä mainitusta kohdasta olen luonut verkkoluennon, videon, verkkokurssin, e-kirjan tai artikkelin, jossa käyn aihetta perusteellisesti läpi, ja jokainen niistä on saatavilla ZenKoira-verkkokoulussa.

Voit liittyä verkkokouluun juuri niin pitkäksi aikaa kuin itse haluat; kuukausimaksun voit keskeyttää milloin tahansa. Lisäksi pääset mukaan vain verkkokoulun jäsenille tarkoitettuun facebook-ryhmään, jossa myös vastaan mielelläni kysymyksiin.


Tutustu tästä linkistä verkkokouluun


Muun muassa näistä aiheista on jo materiaalia, ja lisää tulee kuukausittain. :)

Olen äärimmäisen kiitollinen, jos jaksat antaa palautetta näistä videoista. Näin pystyn kehittämään verkkokoulua entistäkin paremmaksi. Palautteen antaminen tapahtuu täysin anonyymisti.

Anna palautetta

Suorita loppuun ja jatka  
Keskustelu

0 kommentit