Kävelyllä kohdattavat asiat

Jessie pelkäsi aikoinaan monenlaisia asioita, joita kävelyllä tuli vastaan. Koiria, pyöräilijöitä, hevosia, lehmiä, lampaita, muovipusseja, liikennemerkkejä...

Tällaisissa tapauksissa kannattaa tehdä lista kohteista, jotka pelottavat tai ahdistavat koiraa edes vähän, ja laittaa ne vaikeusjärjestykseen. Jos koira pelkää esimerkiksi ainoastaan koiria, voit silloinkin listata, pelkääkö se esim. enemmän isoja koiria, tietynrotuisia koiria, vapaana olevia koiria, nopeasti liikkuvia koiria, jne.

Harjoittelu kannattaa sitten aloittaa kaikkein helpoimmista ja edetä vaikeusjärjestyksessä pikkuhiljaa ylöspäin.

Jessien tapauksessa näytän tässä vastaehdollistamisen kolmeen eri kohteeseen: ihmiset, lampaat ja hevoset. Laitoin videot tässä järjestykseen sen mukaan, mikä oli Jessielle helpointa ja mikä vaikeinta. Harjoittelu ei tapahtunut ihan näin suoraviivaisesti, mutta ideaalitilanteessa kannattaa keskittyä enimmäkseen yhteen kohteeseen. Esim. kun harjoiteltiin ihmisten ohittamista, koitin välttää parhaani mukaan hevos- ja lammaskohtaamisia.

Sama idea toimii tosiaan, oli koirasi pelon tai ahdistuksen kohteena mikä tahansa, mitä lenkillä saattaa tulla vastaan.

Näytän videoissa, millä tavalla Jessien kanssa suunnilleen edettiin. On tärkeää kuitenkin huomoida, etttä jokaiseen vaiheeseen sisältyi runsaasti toistoja, eikä niitä kaikkia ole näytetty tässä. Vaiheita oli myös huomattavasti enemmän, erityisesti hevosten suhteen; harjoitukset aloitettiin niin, että hevoset olivat vieläkin kauempana ja aidan toisella puolella. Vasta siinä vaiheessa, kun paikallaan olevan hevosen ohittaminen onnistui, harjoiteltiin ratsastajan kanssa ohi kävelevää hevosta.

Tästä saa ehkä kuitenkin jonkinlaisen käsityksen siitä, miten vaikeustasoa voidaan pikkuhiljaa nostaa. Aina harjoitellaan sellaiselta etäisyydeltä, joka on koiralle helppo, eikä ahdistuksen tai stressin merkkejä näy. Jos koira alkaa näyttää edes pieniä stressin, ahdistuksen tai pelon merkkejä, tai käyttäytyä ei-toivotulla tavalla, etäisyyttä täytyy silloin lisätä. Jos homma ei suju edes mahdollisimman kaukaa harjoitellessa, voi olla, että harjoitukset on aloitettava jostakin hieman helpommasta kohteesta.

Videossa käytössä on LAT-menetelmä, eli Look At That. Lyhyesti selitettynä siinä koiraa palkitaan kohteen katsomisesta. Koska koiraa palkitaan joka kerta, kun se katsoo kohdetta, tapahtuu samalla myös vastaehdollistamista. Tästä on se hyöty, että voin olla varma siitä, että koira on nähnyt kohteen, koska sen on ensin katsottava sitä.

Kun harjoitellaan kohteiden kanssa, joita saattaa tulla normilenkeillä muutenkin vastaan, on tärkeää koittaa välttää mahdollisuuksien mukaan liian haastavia tilanteita. Muuten oppimisessa mennään helposti takapakkia. Kannattaa siis harjoitteluiden ajan yrittää kävellä rauhallisissa paikoissa hiljaisiin aikoihin, ja ottaa mahdollisimman paljon etäisyyttä vastaan tuleviin kohteisiin.

Olen kuvannut videon pätkät Onnistu ohituksissa-verkkokurssia varten. Siinä käydään huomattavan paljon perusteellisemmin läpi, miten vastaehdollistaminen ja LAT-tekniikka tapahtuu, ja miten voidaan välttyä ongelmakohdilta.

Suorita loppuun ja jatka  
Keskustelu

0 kommentit